Richtlijnen voor digitale toegankelijkheid

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen een beperking. De EAA bevat richtlijnen zodat digitale diensten voor consumenten ook voor hen toegankelijk zijn: 

  • Digitale toegankelijkheid: Websites, apps en software moeten voldoen aan de WCAG 2.1 AA-standaarden, zodat ze eenvoudig te navigeren zijn met een toetsenbord of schermlezers. 

  • Eenvoudige taal: Zorg ervoor dat de informatie op je website begrijpelijk is, bij voorkeur op B1-niveau. Dit is geen harde eis, maar wordt wel aanbevolen. 

  • Alternatieve communicatie: Denk aan ondertiteling bij video’s, audiobeschrijvingen en duidelijke iconen. 

  • Gebruiksvriendelijke hardware: Zorg ervoor dat apparaten, zoals pinautomaten, makkelijk te bedienen zijn, bijvoorbeeld met spraakondersteuning. 

  • Consistente en intuïtieve navigatie: Websites en apps moeten een logische en voorspelbare opbouw hebben, zodat gebruikers eenvoudig informatie kunnen vinden. 

Door aan deze eisen te voldoen, maak je jouw bedrijf toegankelijk voor een breder publiek en voldoe je aan de nieuwe Europese wetgeving. 

WCAG-niveaus: A, AA en AAA

De WCAG-richtlijnen zijn onderverdeeld in drie niveaus: A, AA en AAA. Elk niveau heeft specifieke eisen om de toegankelijkheid van digitale diensten te waarborgen. 

  • Niveau A: Dit niveau bevat de belangrijkste eisen voor toegankelijkheid. Het richt zich op de meest urgente problemen die het gebruik van websites en apps onmogelijk maken voor mensen met een beperking. 
    Voorbeeld: Een formulier zonder tekst die uitlegt wat je moet invullen in de vakjes. Dit is een probleem voor mensen die een schermlezer gebruiken, omdat zij niet kunnen zien wat er in elk vakje moet staan. 

  • Niveau AA: Dit niveau bevat extra eisen die de gebruikservaring verbeteren voor meer mensen met een beperking. Het zorgt ervoor dat een website makkelijker te gebruiken is voor de meeste mensen, ook voor degenen met visuele, motorische of denkbeperkingen. 
    Voorbeeld: Het toevoegen van tekst bij afbeeldingen, zodat mensen met een visuele beperking weten wat er op de afbeelding te zien is. Ook is het belangrijk dat een website goed werkt met een toetsenbord, zodat mensen zonder muis de site kunnen gebruiken. 

  • Niveau AAA: Dit niveau stelt de strengste eisen en wordt gezien als een best practice voor digitale toegankelijkheid. Het richt zich op de optimalisatie van de gebruikerservaring voor mensen met verschillende soorten beperkingen. Dit niveau is echter niet verplicht onder de EAA. 
    Voorbeeld: Het aanbieden van volledige audiodescripties voor video’s, zodat mensen met een visuele beperking de inhoud van de video volledig kunnen begrijpen. 

Let op: De EAA vereist dat bedrijven voldoen aan minimaal niveau AA van de WCAG 2.1-richtlijnen. Hiermee is je website of app toegankelijk is voor de meeste gebruikers met een beperking. 

Is jouw bedrijf verplicht om te voldoen aan de EAA-richtlijnen?

Overheden moesten al voldoen aan de toegankelijkheidseisen onder de WCAG 2.1 niveau AA-richtlijnen, maar met de EAA geldt dit vanaf juni ook voor commerciële B2C-bedrijven. Valt jouw bedrijf in één van deze categorieën, dan ben je straks verplicht om aan deze richtlijnen te voldoen:   

  • E-commerce: Online winkels en platformen. 

  • Banken en financiële instellingen: Toegang tot online bankieren en financiële dienstverlening. 

  • Openbare en particuliere vervoersdiensten: Informatie over routes, dienstregelingen en boekingssystemen. 

  • Telecommunicatie: Diensten zoals websites, apps en klantenserviceplatformen. 

  • Bedrijven die digitale producten en diensten leveren aan consumenten: Denk aan softwareontwikkelaars, IT-bedrijven en aanbieders van cloudoplossingen aan consumenten. 

 

Profiteer van digitale toegankelijkheid

Heb je een bedrijf met minder dan 10 werknemers en een jaaromzet onder de 2 miljoen euro? Dan ben je vrijgesteld van de verplichtingen. Toch kun je van digitale toegankelijkheid profiteren door: 

  • Een groter bereik: Meer klanten kunnen jouw website of app gebruiken. 

  • Hogere klanttevredenheid: Betere gebruikerservaring, bijvoorbeeld doordat je website beter werkt op mobiele apparaten en een snellere laadtijd heeft, leidt tot meer conversies en loyaliteit. 

  • Verbeterde SEO: Toegankelijke websites scoren beter in zoekmachines. 

  • Concurrentievoordeel: Door vroegtijdig te voldoen aan toegankelijkheidsnormen, ben je concurrenten voor.  

Daarnaast zorgen toegankelijke e-mails, advertenties en social mediacampagnes ervoor dat jouw merk meer mensen aanspreekt en een positieve indruk achterlaat. 

Ben jij klaar voor de EAA?

Wij geloven dat digitale toegankelijkheid de toekomst is. Door nu te investeren in een toegankelijke website en marketing, laat je zien dat jouw bedrijf klantgericht en vooruitstrevend is. We helpen je graag om de overgang soepel te maken en tegelijkertijd gebruik te maken van de kansen die digitale toegankelijkheid biedt. Of het nu gaat om het technische aspect, SEO, conversieoptimalisaties of doelgerichte content; we zorgen ervoor dat jouw bedrijf klaar is voor de EAA.